Zonnepanelen
AQUA PLEASURE BV in
Tiel
<<=Terug naar plaats Tiel

Ontvang gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen van zonnepanelen leveranciers/installateurs in uw omgeving en bespaar! U bent niet verplicht één van de aanbiedingen te accepteren. U zit nergens aan vast.
De aanbiedingen zijn veelal extra scherp geprijsd, uniek en scherper dan direct bij de zonnepanelenleverancier en installateur. U ontvangt eenmalig een email.

AQUA PLEASURE BV
Lutterveldweg 18
4005 LD Tiel

tel: 0344-612449

Extra informatie

GRATIS ENERGIE?    
Zonnepanelen 
 
Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, welke afstamt van het Engelse Photo-Voltaic.  
 
Griekse photo's staat voor licht en Volt is de eenheid van elektrische spanning.  
 
 
Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Standaardpanelen hebben een  
afmeting van ongeveer 1,6 m2 en bestaan uit 60 vierkante zonnecellen.  
 
Een zonnepaneel weegt gemiddeld 20 kg. Deze zonnecellen zijn gemaakt van  
twee lagen silicium waartussen elektrische spanning gaat lopen onder invloed van licht.  
 
Dit betekent dat zonnepanelen ook stroom opwekken wanneer het bewolkt is of in de winter.  
 
De zonnepanelen produceren gelijkspanning (DC) welke door middel van een omvormer moet  
worden omgezet naar wisselspanning (AC, 230V). Bij gelijkspanning is er altijd een  
positief of neutraal geladen pool ten opzicht van de andere pool.  
 
Waar bestaat het uit?  
 
  • Zonnestroom  
  • Zonne-energie wordt door panelen op het dak omgezet in elektriciteit. De opgewekte energie is gelijkstroom en moet door een omvormer omgezet worden in bruikbare wisselstroom. Deze omgezette wisselstroom kan direct gebruikt worden, of teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. 
 
Een zonnesysteem van maximaal 600 Watt mag aangesloten worden op een bestaande elektriciteitsgroep in huis. Hierboven dient een aparte groep te worden aangelegd in de meterkast, welke alleen uitgevoerd dient te worden voor een daarvoor bevoegde elektricien. 
 
Om teruglevering aan het net mogelijk te maken dient er een ouderwetse analoge draaistroom elektriciteitsmeter aanwezig te zijn die niet begrensd is. De draaischijf moet namelijk terug kunnen draaien wanneer er minder elektriciteit in huis wordt gebruikt dan dat de zonnepanelen opwekken. Salderen is hierin alleen mogelijk als op jaarbasis niet meer wordt teruggeleverd aan het net dan wordt verbruikt van het net.  
 
De moderne elektronische elektriciteitsmeters moeten ook onbegrensd zijn of een aparte terugleverstand hebben die de terug te leveren elektriciteit kan meten. Wanneer dit niet het geval is bij de aanwezige meter kan een andere meterworden aangevraagd bij de netbeheerder. 
 
Hoeveel stroom wekt een zonnepaneel op? 
 
Ideale hoek zonnepanelen  
 
De plaatsing van een zonnepaneel is van belang voor de elektriciteitsopwekking. De meest ideale oriëntatie van een zonnepaneel in Nederland is op het zuid-zuidwesten en heeft een hoek van 36 graden met de grond. Wanneer de panelen niet op het zuid-zuidwesten gericht kunnen worden, maar op het westen of oosten kost dit 15% van de opbrengst. Als het paneel plat ligt op het dak dan is het verlies 13% en bij verticale montage kost dit 26% ten opzichte van de optimale hoek van 36 graden. 
 
Een standaard zonnepaneel heeft een elektrisch vermogen van 245 Watt-piek onder standaard test condities (STC). Dit vermogen wordt alleen gehaald bij een instraling van 1000 Watt per m2 (een stralende blauwe hemel in juni) en een celtemperatuur van 25 graden Celsius. De zoninstraling in Nederland verschilt per regio zoals weergegeven in onderstaand figuur. 
 
Om in Nederland de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel te verkrijgen moet het elektrische vermogen vermenigvuldigd worden met factor 0,87, wat resulteert in 213,15 kWh per jaar. Deze omrekenfactor is gemiddeld voor Nederland. Aan de kust is de opbrengst van een zonnepaneel wat hoger en in het oosten van Nederland wat lager. 
Het opgewekte vermogen is voldoende om een gloeilamp van 40 Watt ruim 5.000 uur te laten branden. Dit is iets meer dan een half jaar lang 24 uur per dag. Een LED lamp van 5 Watt kan hiermee zelfs 42.630 uur branden, wat gelijk staat aan meer dan 4,5 jaar lang 24 uur per dag.